Αρχική 5 Skincare 5 Q&A σχετικά με την απολέπιση (scrub)

Η απολέπιση αποτελεί ένα από τα βασικότερα βήματα περιποίησης για ένα λαμπερό πρόσωπο. Η επιδερμίδα σου καθημερινά επιβαρύνεται από περιβαλλοντικούς ρύπους και μακιγιάζ που φράσσουν τους πόρους, δημιουργούν στίγματα και ατέλειες, ενώ κάνουν το δέρμα σου να χάνει τη λάμψη του και να φαίνεται θαμπό.

Παρόλο που ο καθημερινός καθαρισμός με ένα καθαριστικό gel είναι πολύ σημαντικός και αφαιρεί του ρύπους, οι μαύροι πόροι παραμένουν και οι δερματικές ατέλειες αλλοιώνουν την εικόνα του προσώπου σου.

Αν θα έπρεπε λοιπόν να αναφέρουμε τρία προϊόντα που χαρίζουν λαμπερή επιδερμίδα, το scrub προσώπου θα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας. Άλλωστε, αυτό που κυριολεκτικά κάνει είναι να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα της επιφάνειας του δέρματος και να αφήνει τα νέα να λάμψουν από κάτω.

Για αυτό, συγκεντρώσαμε τις πιο βασικές ερωτήσεις σχετικά με την απολέπιση και σου τις απαντούμε παρακάτω:

Πότε πρέπει να γίνεται η απολέπιση;

Το δέρμα σου ανανεώνει τα κύτταρά του καθημερινά. Τα νεκρά δερματικά κύτταρα καθώς και τα προϊόντα μεταβολισμού των κυττάρων βγαίνουν προς την επιφάνεια, δίνοντας θέση στα νέα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το δέρμα σου “δουλεύει”, επιδιορθώνοντας βλάβες και ανανεώνοντας τα κύτταρά του. Η απολέπιση λοιπόν, αποτελεί μια διαδικασία που το καλύτερο είναι να γίνεται το πρωί.

Πόσο συχνά θα πρέπει να απολεπίζω το δέρμα μου;

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται στην απολέπιση είναι η υψηλή συχνότητα. 2 με 3 φορές την εβδομάδα είναι υπέρ αρκετές για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπερβολή στην απολέπιση  μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, ερεθισμούς και σπυράκια. Γενικά, μια κανονική επιδερμίδα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της με μια φορά την εβδομάδα ενώ μια λιπαρή μπορεί να χρειαστεί 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.

Τα scrubs πληγώνουν την επιδερμίδα;

Οι κόκκοι των scrubs συνήθως είναι μικροί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα σου. Βέβαια όταν υπάρχει ακμή ή κάποιος δερματικός ερεθισμός, θα πρέπει να προσέχεις πολύ τα προϊόντα που χρησιμοποιείς, διαφορετικά μπορεί να παρατηρήσεις κοκκινίλα στο δέρμα σου. Για αυτό, η αγαπημένη σου ομάδα είναι εδώ για να σε βοηθήσει να βρεις το καλύτερο για σένα!

Τα scrub κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους, προκαλούν μια προσωρινή ερυθρότητα η οποία οφείλεται στην υπεραιμάτωση λόγω τριβής. Η ερυθρότητα αυτή υποχωρεί, συνήθως, μέσα στα επόμενα πρώτα 30 λεπτά. Προσοχή όμως! Αποφύγετε να κάνετε scrub μετά από εφαρμογή laser αποτρίχωσης ή αποτρίχωση με κερί, καθώς και μετά από έκθεση στον ήλιο καθώς μπορεί να δημιουργηθεί ερεθισμός.

Πόσο δυνατά να τρίβω το δέρμα μου;

Μην πέσεις στην παγίδα να πιστέψεις ότι όσο πιο δυνατά τρίβεις το δέρμα σου τόσο πιο βαθιά θα καθαρίσει. Το πιθανότερο είναι να δημιουργήσεις ερεθισμό. Μια μικρή ποσότητα προϊόντος με ήπιο μασάζ για 1 λεπτό θα σου δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Χρειάζεται να προηγηθεί καθαρισμός πριν την εφαρμογή του scrub;

Ο καθαρισμός αποτελεί ένα ξεχωριστό βήμα για την περιποίηση της επιδερμίδας σου. Το καθαριστικό προσώπου αφαιρεί το μακιγιάζ και τους επιφανειακούς ρύπους. Ο ρόλος του scrub όμως είναι να πάει λίγο πιο βαθιά, να αφαιρέσει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας σου και να βελτιώσει την ανώμαλη υφή της (τραχύ και ξηρό δέρμα).

Ανάλογα τον τύπο επιδερμίδας χρειάζεται άλλο είδος scrub;

Εννοείται!!! Το δεύτερο πιο σημαντικό λάθος που γίνεται στην απολέπιση είναι η λανθασμένη επιλογή προϊόντος. Τα scrubs διαφοροποιούνται ανάλογα τη βαρύτητα του προβλήματος και τον τύπο της επιδερμίδας. Ακνεϊκά δέρματα θα πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα κατάλληλα για επιδερμίδες με τάση ακμής ή αυξημένη λιπαρότητα. Ξηρά και ευαίσθητα δέρματα έχουν ανάγκη ένα ήπιο απολεπιστικό προϊόν, ενώ οι κανονικές επιδερμίδες ενδέχεται να χρειάζονται πιο δυνατά scrubs με πιο σκληρούς – μεγάλους κόκκους.

Μετά την απολέπιση, πρέπει να βάλω ενυδατική;

Το δέρμα μετά την εφαρμογή του scrub είναι “ανοιχτό” και εκτεθειμένο σε εξωτερικούς παράγοντες. Λόγω της απολέπισης, η επιδερμίδα ξηραίνεται σε ένα βαθμό, οπότε η εφαρμογή ενυδατικής είναι απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο, θα «κλειδώσεις» την υγρασία στο δέρμα σου, χαρίζοντάς του σφριγηλότητα και ελαστικότητα.