Αρχική 5 Skincare 5 Τι κάνει ένα ηλιακό έγκαυμα στο δέρμα μας

Σίγουρα γνωρίζεις ότι το ηλιακό έγκαυμα πονάει και είναι κακό για το δέρμα. Παρόλα αυτά και πάλι δεν φαίνεται να σε αποτρέπει από το να θέλεις ένα έντονο μαύρισμα! Πολλοί μάλιστα πιστεύετε ότι αν καείτε μερικές φορές, το δέρμα σας θα γίνει πιο βαθύ καφέ! Δεν είμαι καν σίγουρη από πού έχει προέλθει αυτός ο μύθος..!
Ας μιλήσουμε λοιπόν για το τι ΑΚΡΙΒΩΣ κάνει ένα ηλιακό έγκαυμα στο δέρμα σου.

* Προκαλεί βλάβη στο DNA – Το ηλιακό έγκαυμα είναι ένα έγκαυμα από ακτινοβολία, που προκαλείται όταν οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ηλιακού φωτός καταστρέφουν το DNA στο ανώτερο στρώμα των κυττάρων του δέρματος. Οι ακτίνες UVA καταστρέφουν τις πρωτεΐνες και τις μεμβράνες του δέρματος, καθώς και το DNA. Οι ακτίνες UVB απορροφώνται από το ίδιο το DNA και η επιπλέον ενέργεια μπορεί να προκαλέσει λανθασμένη σύνδεση μέρους του DNA. Αυτό σταματά την ακριβή αντιγραφή του DNA, με αποτέλεσμα πολλά σφάλματα να κατακλύζουν τα κύτταρα και να τους προκαλούν αυτοκαταστροφή.

* «Μπερδεύει» το ανοσοποιητικό – αυτό είναι που κάνει το δέρμα σου να γίνει κόκκινο! Ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα παλεύει να περιορίσει τη βλάβη του DNA από την ακτινοβολία, σκοτώνει και υγιή κύτταρα που μπορεί να είναι ελαφρώς πιο αδύναμα, προκαλώντας περαιτέρω βλάβη στη δομή του δέρματος. Στη συνέχεια, προσπαθώντας να τα αποβάλλει, το δέρμα ξεφλουδίζει, οδηγώντας στην εμφάνιση φυσαλίδων, και αισθήματος καύσου.

* Γήρανση – Η επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο και τα ηλιακά εγκαύματα επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος και σε κάνουν να φαίνεσαι μεγαλύτερη από ό,τι είσαι.
Στο δέρμα σου προκαλείται:
🔸️ Μείωση & αποδυνάμωση των ελαστικών ινών
🔸️ Μείωση αντοχής & ελαστικότητας, αποδυνάμωση των συνδετικών ιστών
🔸️ Λέπτυνση, βαθιές ρυτίδες και λεπτά ερυθρά αγγεία!

Έτσι, ενώ μπορεί να πιστεύεις ότι το μαύρισμα σε κάνει να φαίνεσαι υγιής και ότι το ηλιακό έγκαυμα είναι ένα μικρό τίμημα για ένα σοκολατένιο δέρμα, προκαλείς μη αναστρέψιμη ζημιά σε κυτταρικό επίπεδο & αυξάνεις τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος.